Пеканов с добри вести: В идните седмици идват парите по Плана за възстановяване.

...
Пеканов с добри вести: В идните седмици идват парите по Плана за възстановяване.
Коментари Харесай

Пеканов с добри вести: В идните седмици идват парите по Плана за възстановяване


Пеканов с положителни новини: В идните седмици идват парите по Плана за възобновяване. Няма справедливи аргументи, които да ни спрат по пътя към Еврозоната.
В идните седмици България ще получи
първия транш от парите по Плана за възобновяване. Сумата е 2,7 милиарда лв.. Това заяви в ефира на Нова тв вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.
По думите му няма справедливи аргументи, които да спрат страната ни по пътя към Еврозоната.„ Колегите от Министерство на финансите
работят по правенето на идващия бюджет
на страната. Той ще бъде препоръчан на Народното събрание през идващите седмици. В него залагаме базова основа, която депутатите могат да трансформират. Те обаче могат би трябвало да вършат промени въз основа на положителни решения, а не на предизборни обещания “, изясни той.

Пеканов добави, че все още финансовото министерство работи за повишение
на минималната работна заплата и пенсиите.
„ Проектобюджетът, процедурата е такава, че се предлага в края на октомври или началото на ноември, з пъкъла има задоволително време да се създадат промени. Много е значимо да бъде признат бюджет за идната година ”, сподели той.

Той акцентира, че тази година е била доста друга и не може да влезем в 2023 година със остарелия бюджет. „ Икономическата конюнктура е по-различна. Трябва да се реагира съответно ”, добави вицепремиерът.
На въпрос по-рестриктивен ли ще е бюджетът
вицепремиерът разяснява: ”Знаете, че в цяла Европа и в целия свят стартира да се приказва за по-строга както парична, по този начин и фискална политика. частично за усмиряване на инфлацията се постановат някои рестриктивни стъпки. Такава е действителността и би трябвало да я признаем ”.

Според него инфлационният аршин няма да спре страната ни по пътя към Еврозоната.

„ Има и дерогация – фискалните правила имат някаква еластичност,
защото сме в развой на икономическо
възобновяване ”, акцентира той. И добави:

”Не считам, че би трябвало да има противоположен завой от Еврозоната. Мисля, че партиите, които считат, че България не би трябвало да влезе в нея са малцинство. Реално последните два постоянни кабинета направиха стъпките това да се случи ”, безапелационен беше вицепремиерът.

„ Датата 1 януари 2024 за влизане в Еврозоната е изцяло допустима “, уточни Пеканов.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР